Films en boeken (rouw en verlies)

Film “Wit”:

Deze Amerikaanse film (98 ‘) werd geregisseerd door Mike Nichols, met knappe acteerprestaties van Emma Thompson, Christopher Lloyd en Eileen Atkins.

Het verhaal:
Vivian Bearing is een Engelse professor bij wie een dodelijke vorm van kanker wordt geconstateerd. Gedurende de film reageert ze op de invloed van de ziekte op haar leven. De mensen die voor haar zorgen zijn de dokter Jason Posner, de verpleegster Susie Monahan, en hoofddokter Kelekian.

De film is een heel mooie prent, waarbij de hoofdspeelster de toeschouwer meeneemt in haar leefwereld. Ze praat in de camera en vertelt wat ze meemaakt, vanaf de diagnose, de behandeling, de verdere afloop van haar ziekte.

Het is een ontroerend verhaal, maar soms ook heel humoristisch. De film maakt heel duidelijk hoe verschillend de situatie is voor de behandelende zorgverleners en voor diegene die alles moet ondergaan.

Een pleidooi om te luisteren naar de patiënt, om oog te hebben voor de gevoelswereld, een kreet om respect voor de menselijke waardigheid. Het is ook een genuanceerde kijk op de geneeskunde, die zich soms oppermachtig waant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.